1. Workshop Pediroda

Vanaf maart 2017 verzorg ik twee maal per jaar in voor- en najaar op drie locaties  Almelo, Apeldoorn en Zwolle, van Pediroda, Opleidingsinstituut voor voetverzorging, de workshop “De werkhouding in de Pedicurepraktijk”. Een programma van drie uur waarvan een theorie- en praktijkdeel. Het doel van deze workshop is dat de deelnemers aan het eind van de avond naar huis gaan met informatie die zij direct de volgende dag in hun praktijkvoering kunnen implementeren. Het doel is om met minder spierspanning en energie verlies een betere werkhouding te kunnen uitvoeren waarbij sprake is van een juiste balans tussen draaglast en draagkracht. De deelnemer gaat meer inzicht krijgen in een goed evenwicht tussen mentale- en fysieke belasting en vanuit een gecorrigeerde (werk)houding meer vitaliteit in zijn/haar werk kan genereren. 

Data 2022:

 • Almelo:       23 maart & 5 oktober
 • Apeldoorn:      7 april & 13 oktober
 • Zwolle:        30 maart &  28 september

    

2. Module Slaap Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

In februari 2020 is er een nieuwe opleiding gestart op het Saxion te Enschede, nl. De verkorte scholing tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten (Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)).

De Leefstijlcoach is een nog vrij nieuw beroep. Een van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat hij coachen als grondslag heeft voor zijn aanpak. Ze fungeren als gids voor iedereen die zijn dagelijkse gewoontes wil veranderen om zich goed te (blijven) voelen.   

Een specialisatie voor de paramedische zorgverlener waarbij de zgn. BRAVO ’s worden besproken met zijn/haar cliënt die specifiek een hulpvraag heeft ter verbetering/ verandering van de leefstijl. Onderwerpen als Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning komen aan de orde. Als werkvelddeskundige neem ik de Module ‘Slaap’ voor mijn rekening binnen deze opleiding. 

De eerst volgende start van een nieuwe cursusreeks is vanaf januari 2022 Saxion Enschede. Op 15 maart en 10 mei mag ik weer als gastdocent "werkvelddeskundige' les geven aan paramedici (fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten) die deze verkorte post Hbo-opleiding gaan volgen.

3. Netwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie

Praktijk Oefentherapie Roerade is aangesloten bij twee SlaapNetwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie. Regelmatig zijn er nascholing- en terugkomdagen om de laatste ontwikkelingen aangaande de behandeling van slaapproblematiek te kunnen blijven volgen. Elk jaar rond de maand september heeft Slaapslim een actie met de titel 'Slaaptember' om meer aandacht te vragen voor de slaapproblematiek bij jongeren en volwassenen en op 11 september 2021 heb ik een Slaapsymposium "Slaap in de eerste lijn" bijgewoond bij het landelijk Netwerk Slaapoefentherapie. Op donderdag 27 januari 2022 ga ik nog een Webinar volgen over gebruik van slaap- en kalmeringsmedicatie met de titel 'Benzomoe'  Als slaap therapeut is de directe samenwerking met huisartsen, specialisten (Somnologen/neurologen) en Slaap-centra zijn hierbij natuurlijk van groot belang.

 

 

 

 

 

 

 

4. Webinars 2021

In het afgelopen jaar waren enkele cursussen, lezingen en presentaties door het Corona-virus niet fysiek mogelijk en heb ik, om zoveel mogelijk up-to-date te kunnen blijven, enkele Webinars gevolgd. Hieronder zie je een lijstje van Webinars en cursussen die ik Online in 2021 heb gevolgd;

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Webinar Sport en Slaap
 • Webinar netwerk Slaapoefentherapie & KSYOS
 • Webinar methode ACT & Slaap
 • Webinar Lichaamsgericht werken
 • Herhalingscursus Burgerhulpverlener Reanimatie & AED gebruik  
 • Presentatie 100 jaar Oefentherapie en het boek 'Van Mensendieck naar Oefentherapie" 
 • Webinar 'Long Covid' & SOLK georganiseerd door SOLKNet
 •    

6. World Sleep Day Actie

Ook in 2022 zal worden stil gestaan bij World Sleep Day. Een dag om even stil te staan bij de kwaliteit van jou slapen. Heb jij slaapproblemen of jouw kind? Meld je dan aan bij praktijk oefentherapie Roerade voor informatie aangaande de slaapoefentherapie in de praktijk of laat je informeren op www.slaapoefentherapie.nl. Niet alleen op zaterdag 19 maart 2022, maar tijdens de gehele maand maart zijn er leuke acties en nuttige adviezen gericht op een beter slaappatroon en weer verkwikkend wakker worden. Kom in actie voor een betere slaap. Slaap is een onderdeel van een gezonde leefstijl en een goede weerstand.

Tijd voor een gezonde nachtrust, dus graag tot ziens!   

 

5. Congres ParkinsonNet 2022

Dit jaar was er gelukkig weer een congres van het Netwerk Parkinsonnet. Weliswaar online maar zeer goed georganiseerd en zeer leerzaam. Verschillende sprekers en onderwerpen kwamen op maandag 31 mei voorbij met als doel Samen aan de slag te kunnen gaan met het ziektebeeld Parkinson/ Parkinsonisme. Een belangrijk Congres 'Verbonden door passie', waarbij de laatste ontwikkelingen zijn doorgenomen aangaande de aanpak van het ziektebeeld in het algemeen en de behandeling van cliënten met M. Parkinson/ Parkinsonisme in het bijzonder. Een geslaagde dag waarbij ook praktijk Oefentherapie Roerade weer actief mee aan de slag kan gaan. Ook in 2022 zal het congres online te volgen zijn op maandag 30 mei. Ik kijk er naar uit!

 

6. Feest met een doel! 

Praktijk Oefentherapie Roerade bestaat dit jaar, 2021, 35 jaar en wil, net als vijf jaar geleden, ook even stil staan bij het steunen van een Goed Doel! Vijf jaar geleden steunde de praktijk De Hartstichting en het Rode kruis en dit jaar is de jubileum-actie zich meer gaan richten op regionale doelen. Zo steunt de praktijk de actie van Bart Jan Groothengel voor zijn strijd op de fiets voor de erfelijke ziekte DFNA9 waaraan enkele duizenden mensen in Nederland en België aan lijden. Hierbij krijgen mensen langzaam gehoorverlies en evenwichtsproblemen. De symptomen openbaren zich echter pas rond het 40e levensjaar. Het is een progressieve ziekte waardoor  je langzaam maar zeker volledig doof wordt en het evenwicht volledig verliest. Bart Jan Groothengel, docent van beroep, wil deze stichting een financieel hart onder de riem steken. Hij heeft zich voorgenomen een 999 km. lange rit van Nederland naar Italië te fietsen. Doel is om deze afstand te volbrengen in 9 dagen en 9 uur. Praktijk oefentherapie Roerade steunt dit prachtige sportieve initiatief en heeft een donatie gedaan voor dit Goede doel.

Wilt u meer informatie dan wel dit Goede Doel eveneens steunen, ga dan naar de website https://bartjan.denegendevan.nl

Het tweede doel welk de praktijk in dit jubileumjaar van harte steunt, is het initiatief van Diepenheimer Harold aan de Stegge 'het Voedselbos' project. De donatie is de aankoop van een jonge boom, de Japanse Esdoorn. De boom die bekend staat om de Maple Sirop, die op latere leeftijd afgetapt kan worden. De boom kan tot 20  meter hoog worden. in 2013 is de start van het Voedselbos op zijn grond aan de Deventerdijk langs de Schipbeek gemaakt. Het project is gericht op een functionerend ecosysteem met aandacht voor biodiversiteit. Naast het bos is er ook een kikkerpoel en een kenniscentrum. Tevens is er een bioscoop voor max. 20 personen om documentaires over de natuur en duurzaamheid te kunnen laten zien met als doel kinderen en volwassenen bewuster met moeder Aarde om te leren gaan.

Harold aan de Stegge zoekt naast donaties/giften, ook vrijwilligers om deel te kunnen nemen aan het verder kunnen ontwikkelen van dit belangrijke project. U kunt zich aanmelden via : hethonk@hetnet.nl

Ik kan u beide doelen van harte aanbevelen om naast de donatie van de praktijk, deze eveneens te steunen. Doet u mee?