1. Workshop Pediroda

Vanaf maart 2017 verzorg ik twee maal per jaar in voor- en najaar op drie locaties  Almelo, Apeldoorn en Zwolle, van Pediroda, Opleidingsinstituut voor voetverzorging, de workshop “De werkhouding in de Pedicurepraktijk”. Een programma van drie uur waarvan een theorie- en praktijkdeel. Het doel van deze workshop is dat de deelnemers aan het eind van de avond naar huis gaan met informatie die zij direct de volgende dag in hun praktijkvoering kunnen implementeren. Het doel is om met minder spierspanning en energie verlies een betere werkhouding te kunnen uitvoeren waarbij sprake is van een juiste balans tussen draaglast en draagkracht. De deelnemer gaat meer inzicht krijgen in een goed evenwicht tussen mentale- en fysieke belasting en vanuit een gecorrigeerde (werk)houding meer vitaliteit in zijn/haar werk kan genereren. 

Data 2020:

 • Almelo: 4 juni en 1 oktober
 • Apeldoorn: 8 oktober
 • Zwolle: 8 juni en 28 september

Op donderdagavond 8 oktober heb ik weer een workshop mogen verzorgen voor pedicureopleiding Pediroda te Apeldoorn. Het was alleen, vanwege de aangescherpte maatregelen, wel even wennen om mijn presentatie uit te voeren naar de aanwezige pedicures met een mondkapje voor. Desalniettemin was het een geslaagde avond gericht op de werkhouding in de praktijk en bij ambulante werkzaamheden.    

2. Module Slaap Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

In februari 2020 is er een nieuwe opleiding gestart op het Saxion te Enschede, nl. De verkorte scholing tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten (Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)).

De Leefstijlcoach is een nog vrij nieuw beroep. Een van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat hij coachen als grondslag heeft voor zijn aanpak. Ze fungeren als gids voor iedereen die zijn dagelijkse gewoontes wil veranderen om zich goed te (blijven) voelen.   

Een specialisatie voor de paramedische zorgverlener waarbij de zgn. BRAVO ’s worden besproken met zijn/haar cliënt die specifiek een hulpvraag heeft ter verbetering/ verandering van de leefstijl. Onderwerpen als Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning komen aan de orde. Als werkvelddeskundige neem ik de Module ‘Slaap’ voor mijn rekening binnen deze opleiding. 

Op dinsdag 12 mei is de eerste editie van deze opleiding afgesloten met een toetsing dag en zal de volgende editie in september 2020 gaan starten.

De eerst volgende start van een nieuwe cursusreeks is vanaf februari 2021 Saxion Enschede. Op 2 maart en 20 april mag ik weer als gastdocent "werkvelddeskundige' les geven aan fysiotherapeuten die deze verkorte opleiding gaan volgen.

 

3. Netwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie

Praktijk Oefentherapie Roerade is aangesloten bij twee SlaapNetwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie. Regelmatig zijn er nascholing- en terugkomdagen om de laatste ontwikkelingen aangaande de behandeling van slaapproblematiek te kunnen blijven volgen. In september heeft Slaapslim een actie met de Titel 'Slaaptember' om meer aandacht te vragen voor de slaapproblematiek bij jongeren en volwassenen en op 14 maart 2020 heb ik een nascholing gevolgd bij het netwerk Slaapoefentherapie. Op 17 april 2021 volgt nog een Slaapsymposium waarbij de laatste kennis en inzichten rondom slaap tekort en slaaproblematiek in het bijzonder, naar voren zal komen. De samenwerking met huisartsen, specialisten (Somnologen/neurologen) en Slaapcentra zijn hierbij natuurlijk van groot belang.

 

 

 

 

 

 

 

4. Het Grote Nederlandse Slaapexperiment.

In samenwerking met het Netwerk Slaapslim, zal er in de maand september online een slaapexperiment worden uitgevoerd waar iedereen aan mee kan doen. Elk jaar wordt er een speciale actie uitgevoerd tijdens de maand van de slaap 'Slaaptember'. Dit jaar vanwege de Corona-crisis zal dat online gaan gebeuren via 'Het Grote Nederlandse Slaapexperiment'. Wil jij je ook fit en vitaal voelen? Wist je dat voldoende slapen net zo belangrijk is als gezond eten en dagelijks bewegen. In de maand september gaan we iedereen uitdagen om goed te slapen. Ga je 's avonds vaak later naar bed dan je zou willen? Lig je midden in de nacht te woelen of te piekeren? Kom je net een uurtje slaap tekort? je bent niet de enige! 1 op de 4 Nederlanders heeft moeite met slapen. Daarom wil ik jou helpen om aan een goede nachtrust te komen. hoe? Tijdens Het Grote Nederlandse Slaapexperiment dagen wij jou uit om 21 dagen 8 uur per dag te slapen. En het mooie is: je doet het niet alleen! De slaapspecialisten ondersteunen je met uitleg, praktische tips en oefeningen waar je gemakkelijk mee aan de slag kunt gaan. Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op jouw dagelijkse leven! Jij ook? 

DOE MEE EN MELD JE NU AAN! 

Van woensdag 9 september t/m 30 september gaat Het Grote Nederlandse Slaapexperiment van start! Heb jij je al aangemeld? 

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf inschrijven en gedurende 21 dagen de uitdaging aan te gaan om elke nacht 8 uur te gaan slapen. Daarnaast vul je 2 x een vragenlijst in om te beoordelen hoe jouw kwaliteit van leven en slaap is. Meld jij je ook aan? Je ontvangt elke drie dagen een mail met tips en tricks om jouw slaappatroon te verbeteren! 

SCHRIJF JE NU IN! www.hetslaapexperiment.nl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Webinars 2020

In het afgelopen jaar waren enkele cursussen, lezingen en presentaties door het Corona-virus niet fysiek mogelijk en heb ik, om zoveel mogelijk up-to-date te kunnen blijven, enkele Webinars gevolgd. Hieronder zie je een lijstje van Webinars en cursussen die ik Online in 2020 heb gevolgd;

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari:

 • Ademhaling en Ontspanning
 • Slaapoefentherapie

Maart:

 • Ademhaling en het Brein

April:

 • Slaapoefentherapie en ploegendiensten
 • EMDR en het Brein
 • Sportrusten

Juni:

 • Leefstijlcoach en oefentherapie
 • PR en gebruik van Facebook
 • Corona en Psychosomatische oefentherapie
 • Slaapoefentherapie en PR
 • Casuïstiek bespreking ParkinsonNet

Augustus:

 • Periodiek Vasten en Sport

Oktober: 

 • Slaap-Fysio en houding in bed
 • Bijeenkomst Parkinson; Palliatieve zorg en M. Parkinson (E-Learning)

November: 

 • afronding cursus Nek, Rug en bekkengordel (prof. dr. O. Meijer en dr. M. Prins)

December:

 • Menopauze en Slaapproblemen

 

6. World Sleep Day Actie

Vrijdag 19 maart is het World Sleep Day, een dag om even stil te staan bij de kwaliteit van jou slapen. Heb jij slaapproblemen of jouw kind? Meld je dan aan bij praktijk oefentherapie Roerade voor informatie aangaande de slaapoefentherapie in de praktijk of laat je informeren op www.slaapoefentherapie.nl. Niet alleen op vrijdag 19 maart, maar tijdens de gehele maand maart zijn er leuke acties en nuttige adviezen gericht op een beter slaappatroon en weer verkwikkend wakker worden. Kom in actie voor een betere slaap. Slaap is een onderdeel van een gezonde leefstijl en een goede weerstand.

Tijd voor een gezonde nachtrust, dus graag tot ziens!   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Congres ParkinsonNet 2021

Dit jaar was er gelukkig weer een congres van het Netwerk Parkinsonnet. Weliswaar online maar zeer goed georganiseerd en zeer leerzaam. Verschillende sprekers en onderwerpen kwamen op maandag 31 mei voorbij met als doel Samen aan de slag te kunnen gaan met het ziektebeeld Parkinson/ Parkinsonisme. Een belangrijk Congres 'Verbonden door passie', waarbij de laatste ontwikkelingen zijn doorgenomen aangaande de aanpak van het ziektebeeld in het algemeen en de behandeling van cliënten met M. Parkinson/ Parkinsonisme in het bijzonder. Een geslaagde dag waarbij ook praktijk Oefentherapie Roerade weer actief mee aan de slag kan gaan.

 

8. Feest met een doel! 

Praktijk Oefentherapie Roerade bestaat dit jaar, 2021, 35 jaar en wil, net als vijf jaar geleden, ook even stil staan bij het steunen van een Goed Doel! Vijf jaar geleden steunde de praktijk De Hartstichting en het Rode kruis en dit jaar is de jubileum-actie zich meer gaan richten op regionale doelen. Zo steunt de praktijk de actie van Bart Jan Groothengel voor zijn strijd op de fiets voor de erfelijke ziekte DFNA9 waaraan enkele duizenden mensen in Nederland en België aan lijden. Hierbij krijgen mensen langzaam gehoorverlies en evenwichtsproblemen. De symptomen openbaren zich echter pas rond het 40e levensjaar. Het is een progressieve ziekte waardoor  je langzaam maar zeker volledig doof wordt en het evenwicht volledig verliest. Bart Jan Groothengel, docent van beroep, wil deze stichting een financieel hart onder de riem steken. Hij heeft zich voorgenomen een 999 km. lange rit van Nederland naar Italië te fietsen. Doel is om deze afstand te volbrengen in 9 dagen en 9 uur. Praktijk oefentherapie Roerade steunt dit prachtige sportieve initiatief en heeft een donatie gedaan voor dit Goede doel.

Wilt u meer informatie dan wel dit Goede Doel eveneens steunen, ga dan naar de website https://bartjan.denegendevan.nl

Het tweede doel welk de praktijk in dit jubileumjaar van harte steunt, is het initiatief van Diepenheimer Harold aan de Stegge 'het Voedselbos' project. De donatie is de aankoop van een jonge boom, de Japanse Esdoorn. De boom die bekend staat om de Maple Sirop, die op latere leeftijd afgetapt kan worden. De boom kan tot 20  meter hoog worden. in 2013 is de start van het Voedselbos op zijn grond aan de Deventerdijk langs de Schipbeek gemaakt. Het project is gericht op een functionerend ecosysteem met aandacht voor biodiversiteit. Naast het bos is er ook een kikkerpoel en een kenniscentrum. Tevens is er een bioscoop voor max. 20 personen om documentaires over de natuur en duurzaamheid te kunnen laten zien met als doel kinderen en volwassenen bewuster met moeder Aarde om te leren gaan.

Harold aan de Stegge zoekt naast donaties/giften, ook vrijwilligers om deel te kunnen nemen aan het verder kunnen ontwikkelen van dit belangrijke project. U kunt zich aanmelden via : hethonk@hetnet.nl

Ik kan u beide doelen van harte aanbevelen om naast de donatie van de praktijk, deze eveneens te steunen. Doet u mee?