1. Workshop Pediroda

Vanaf maart 2017 verzorg ik twee maal per jaar in voor- en najaar op drie locaties  Almelo, Apeldoorn en Zwolle, van Pediroda, Opleidingsinstituut voor voetverzorging, de workshop “De werkhouding in de Pedicurepraktijk”. Een programma van drie uur waarvan een theorie- en praktijkdeel. Het doel van deze workshop is dat de deelnemers aan het eind van de avond naar huis gaan met informatie die zij direct de volgende dag in hun praktijkvoering kunnen implementeren. Het doel is om met minder spierspanning en energie verlies een betere werkhouding te kunnen uitvoeren waarbij sprake is van een juiste balans tussen draaglast en draagkracht. De deelnemer gaat meer inzicht krijgen in een goed evenwicht tussen mentale- en fysieke belasting en vanuit een gecorrigeerde (werk)houding meer vitaliteit in zijn/haar werk kan genereren. 

 • Momenteel wordt de workshop weer aangepast en geactualiseerd en zal de nieuwe versie geaccrediteerd worden aangeboden in 2024.

    

2. Module Slaap Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Vanaf februari 2020 is er een nieuwe opleiding gestart op het Saxion te Enschede, nl. De verkorte scholing tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten (Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)).

De Leefstijlcoach is een nog vrij nieuw beroep. Een van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat hij coachen als grondslag heeft voor zijn aanpak. Ze fungeren als gids voor iedereen die zijn dagelijkse gewoontes wil veranderen om zich goed te (blijven) voelen.   

Een specialisatie voor de paramedische zorgverlener waarbij de zgn. BRAVO ’s worden besproken met zijn/haar cliënt die specifiek een hulpvraag heeft ter verbetering/ verandering van de leefstijl. Onderwerpen als Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning komen aan de orde. Als werkvelddeskundige neem ik de Module ‘Slaap’ voor mijn rekening binnen deze opleiding. 

In het voorjaar van 2023 zal de verkorte leefstijl opleiding worden afgerond en start ik in september 2023 met een nieuwe post HBO Leergang Leefstijl opleiding, waarbij ik wederom de module "slaap' mag gaan aanbieden aan studenten fysiotherapie/ oefentherapie en ergotherapie.

3. Netwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie

Praktijk Oefentherapie Roerade is aangesloten bij twee SlaapNetwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie. Regelmatig zijn er nascholing- en terugkomdagen om de laatste ontwikkelingen aangaande de behandeling van slaapproblematiek te kunnen blijven volgen. Elk jaar rond de maand september heeft Slaapslim een actie met de titel 'Slaaptember' om meer aandacht te vragen voor de slaapproblematiek bij jongeren en volwassenen en elk jaar probeer ik een interessant Slaapsymposium bij te wonen, dus ook in 2023. Als slaap therapeut is de directe samenwerking met huisartsen, specialisten (Somnologen/neurologen) en Slaapcentra zijn hierbij natuurlijk van groot belang. In 2023 kijk ik uit naar de samenwerking die Netwerk Slaapoefentherapie is aangegaan met het landelijk politiekorps.  

4. Congressen, cursussen en Webinars 2022

Hieronder zie je een lijstje van nascholingsactiviteiten die ik in 2022 heb gevolgd;

 

 

 • Het ontwikkelen, in samenwerking met Minor opleiding Fit4Life Saxion Enschede, van drie kennisclips aangaande slaapproblematiek
 • Webinar "Benzomoe" aangaande gebruik van slaapmedicatie en kalmeringstabletten
 • Webinar Tinnitus symposium
 • Webinar 'Wet toetreding Zorgaanbieders (WTZA)
 • Demonstratie Boksschool Tom Salman Hengelo "Boxing"; boks training bij cliënten met M. Parkinson
 • Vier daagse verdiepingscursus 'Lichaamsbewustzijn'
 • Parkinsonnet Congres 2022
 • Presentatie aan het Netwerk DIT (Diëtisten in Twente) aangaande het onderwerp 'Slaap & Voeding'
 • Online cursus Politiescholing; politie en slaapproblematiek
 • Congres Psychosomatiek en wetenschap
 • Nieuw leerjaar lesgeven aan fysiotherapeuten bij de verkorte opleiding voor leefstijlcoach Saxion Enschede aangaande module 'Slaap' 
 • Webinar 'Verlies' gegeven door behandelaar en schrijfster Riet Fiddelaers
 • Demonstratie 'Cue4Walk' ; nieuwe interventie bij cliënten met de ziekte Parkinson en een Freeze probleem
 • Herhalingscursus Burgerhulpverlener Reanimatie & AED gebruik  
 • SolkNet symposium 2022 'Van klacht naar Kans' 
 •    

                             

5. World Sleep Day Actie

Ook in 2023 zal worden stil gestaan bij World Sleep Day. Een dag om even stil te staan bij de kwaliteit van jou slapen. Heb jij slaapproblemen of jouw kind? Meld je dan aan bij praktijk oefentherapie Roerade voor informatie aangaande de slaapoefentherapie in de praktijk of laat je informeren op www.slaapoefentherapie.nl. Niet alleen op zaterdag 18 maart 2023, maar tijdens de gehele maand maart zijn er leuke acties en nuttige adviezen gericht op een beter slaappatroon en weer verkwikkend wakker worden. Kom in actie voor een betere slaap. Slaap is een onderdeel van een gezonde leefstijl en een goede weerstand.

Tijd voor een gezonde nachtrust, dus graag tot ziens!   

 

6. Congres ParkinsonNet 2023

Dit jaar was er gelukkig weer een congres van het Netwerk Parkinsonnet. Weliswaar online maar zeer goed georganiseerd en zeer leerzaam. Verschillende sprekers en onderwerpen kwamen op dinsdag 6 en woensdag 7 juni voorbij met als doel Samen aan de slag te kunnen gaan met het ziektebeeld Parkinson/ Parkinsonisme. Een belangrijk Congres 'Verbonden door passie', waarbij de laatste ontwikkelingen zijn doorgenomen aangaande de aanpak van het ziektebeeld in het algemeen en de behandeling van cliënten met M. Parkinson/ Parkinsonisme in het bijzonder. Een geslaagde dag waarbij ook praktijk Oefentherapie Roerade weer actief mee aan de slag kan gaan. Ook in 2023 zal het congres online dan wel fysiek te volgen zijn. Ik kijk er naar uit!