1. Workshop Pediroda

Vanaf maart 2017 verzorg ik twee maal per jaar in voor- en najaar op drie locaties  Almelo, Apeldoorn en Zwolle, van Pediroda, Opleidingsinstituut voor voetverzorging, de workshop “De werkhouding in de Pedicurepraktijk”. Een programma van drie uur waarvan een theorie- en praktijkdeel. Het doel van deze workshop is dat de deelnemers aan het eind van de avond naar huis gaan met informatie die zij direct de volgende dag in hun praktijkvoering kunnen implementeren. Het doel is om met minder spierspanning en energie verlies een betere werkhouding te kunnen uitvoeren waarbij sprake is van een juiste balans tussen draaglast en draagkracht. De deelnemer gaat meer inzicht krijgen in een goed evenwicht tussen mentale- en fysieke belasting en vanuit een gecorrigeerde (werk)houding meer vitaliteit in zijn/haar werk kan genereren. 

Data 2020:

  • Almelo: 4 juni en 1 oktober
  • Apeldoorn: 8 oktober
  • Zwolle: 8 juni en 28 september

Op donderdagavond 8 oktober heb ik weer een workshop mogen verzorgen voor pedicureopleiding Pediroda te Apeldoorn. Het was alleen, vanwege de aangescherpte maatregelen, wel even wennen om mijn presentatie uit te voeren naar de aanwezige pedicures met een mondkapje voor. Desalniettemin was het een geslaagde avond gericht op de werkhouding in de praktijk en bij ambulante werkzaamheden.    

2. Module Slaap Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

In februari 2020 is er een nieuwe opleiding gestart op het Saxion te Enschede, nl. De verkorte scholing tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten (Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)).

De Leefstijlcoach is een nog vrij nieuw beroep. Een van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat hij coachen als grondslag heeft voor zijn aanpak. Ze fungeren als gids voor iedereen die zijn dagelijkse gewoontes wil veranderen om zich goed te (blijven) voelen.   

Een specialisatie voor de paramedische zorgverlener waarbij de zgn. BRAVO ’s worden besproken met zijn/haar cliënt die specifiek een hulpvraag heeft ter verbetering/ verandering van de leefstijl. Onderwerpen als Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning komen aan de orde. Als werkvelddeskundige neem ik de Module ‘Slaap’ voor mijn rekening binnen deze opleiding. 

Op dinsdag 12 mei is de eerste editie van deze opleiding afgesloten met een toetsing dag en zal de volgende editie in september 2020 gaan starten.

De eerst volgende start van een nieuwe cursusreeks is vanaf februari 2021 Saxion Enschede. Op 2 maart en 20 april mag ik weer als gastdocent "werkvelddeskundige' les geven aan fysiotherapeuten die deze verkorte opleiding gaan volgen.

 

3. Netwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie

Praktijk Oefentherapie Roerade is aangesloten bij twee SlaapNetwerken SlaapSlim en Slaapoefentherapie. Regelmatig zijn er nascholing- en terugkomdagen om de laatste ontwikkelingen aangaande de behandeling van slaapproblematiek te kunnen blijven volgen. In september heeft Slaapslim een actie met de Titel 'Slaaptember' om meer aandacht te vragen voor de slaapproblematiek bij jongeren en volwassenen en op 14 maart 2020 heb ik een nascholing gevolgd bij het netwerk Slaapoefentherapie. Op 17 april 2021 volgt nog een Slaapsymposium waarbij de laatste kennis en inzichten rondom slaap tekort en slaaproblematiek in het bijzonder, naar voren zal komen. De samenwerking met huisartsen, specialisten (Somnologen/neurologen) en Slaapcentra zijn hierbij natuurlijk van groot belang.

 

 

 

 

 

 

 

4. Het Grote Nederlandse Slaapexperiment.

In samenwerking met het Netwerk Slaapslim, zal er in de maand september online een slaapexperiment worden uitgevoerd waar iedereen aan mee kan doen. Elk jaar wordt er een speciale actie uitgevoerd tijdens de maand van de slaap 'Slaaptember'. Dit jaar vanwege de Corona-crisis zal dat online gaan gebeuren via 'Het Grote Nederlandse Slaapexperiment'. Wil jij je ook fit en vitaal voelen? Wist je dat voldoende slapen net zo belangrijk is als gezond eten en dagelijks bewegen. In de maand september gaan we iedereen uitdagen om goed te slapen. Ga je 's avonds vaak later naar bed dan je zou willen? Lig je midden in de nacht te woelen of te piekeren? Kom je net een uurtje slaap tekort? je bent niet de enige! 1 op de 4 Nederlanders heeft moeite met slapen. Daarom wil ik jou helpen om aan een goede nachtrust te komen. hoe? Tijdens Het Grote Nederlandse Slaapexperiment dagen wij jou uit om 21 dagen 8 uur per dag te slapen. En het mooie is: je doet het niet alleen! De slaapspecialisten ondersteunen je met uitleg, praktische tips en oefeningen waar je gemakkelijk mee aan de slag kunt gaan. Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op jouw dagelijkse leven! Jij ook? 

DOE MEE EN MELD JE NU AAN! 

Van woensdag 9 september t/m 30 september gaat Het Grote Nederlandse Slaapexperiment van start! Heb jij je al aangemeld? 

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf inschrijven en gedurende 21 dagen de uitdaging aan te gaan om elke nacht 8 uur te gaan slapen. Daarnaast vul je 2 x een vragenlijst in om te beoordelen hoe jouw kwaliteit van leven en slaap is. Meld jij je ook aan? Je ontvangt elke drie dagen een mail met tips en tricks om jouw slaappatroon te verbeteren! 

SCHRIJF JE NU IN! www.hetslaapexperiment.nl