1. Wat is Psychosomatiek therapie?

Ben je vaak moe en wil je weer fit worden?

Voel je je opgejaagd en wil je meer rust vinden? Kun je niet meer meedoen door de pijn en wil je weer volop in het leven staan?
Kortom wil je weer meer in balans zijn?

De psychosomatiek therapeut helpt om de balans te herstellen!

Een psychosomatiek therapeut is een fysio- of oefentherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van stressgerelateerde klachten.
Psychosomatische klachten bestaan uit een geestelijk(psychisch) en een lichamelijk(somatisch) deel. Als op een of beide gebieden sprake is van onbalans of overbelasting kunnen psychosomatische klachten ontstaan.

De Psychosomatiek behandeling

De psychosomatiek behandeling reikt je nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om jouw klacht, gezondheid en jouw leven positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.

De psychosomatiek therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en op het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met jou gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van de klacht(en).

De behandeling bestaat uit:

  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragsmatige interventie, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen.  Je leert  hier beter mee om te gaan.
  • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings- en aandachttraining ( zoals bijvoorbeeld mindfulness oefeningen) en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.

Voor wie is Psychosomatiek therapie?

Voel jij je vaak moe of zelfs uitgeput?

Heb je pijn die niet overgaat of steeds op andere plaatsen zit? Ben je vaak benauwd of opgejaagd? Lig je uren wakker voor je in slaap valt of ben je juist heel vroeg wakker?
Dan is psychosomatiek therapie iets voor jou.

Veel en langdurige stress

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, piekeren, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Veel en langdurige stress kan geestelijke (psychische) en/of lichamelijke (somatische) klachten veroorzaken.

 

De psychosomatische therapie richt zich op zowel de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek

Wat is psychosomatiek therapie?

Lichamelijke klachten

Aanhoudende moeheid;
slaapproblemen;
gespannen nek-, schouder- of armspieren, lage rugpijn;
spanningshoofdpijn
;
misselijkheid, maag-, darmstoornissen;
verminderde weerstand;
pijn/druk op de borst, hartkloppingen, benauwdheid;
duizeligheid, verhoogde bloeddruk
.

Psychische stress-signalen

Gejaagdheid, niet meer tot rust komen;
concentratie vermindering, vergeetachtigheid;
piekeren, besluiteloosheid;
prikkelbaarheid, irritatie, kort lontje;

somberheid, angst;
niet meer kunnen genieten, lusteloosheid, desinteresse;

onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen;
bezorgdheid over toekomst en gezondheid.

Veranderingen in je gedrag door stress

Minder presteren, meer fouten maken;
woede-uitbarstingen, huilbuien
;
bijna ongevallen;
meer roken, overmatig alcoholgebruik;
toegenomen gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen;
vermijden van sociale contacten.

Herken je een of meerdere van deze klachten of signalen?

Dan kan Praktijk Oefentherapie Roerade je verder helpen.

2. Wat is stress eigenlijk?

Stress is een algemeen ingeburgerd begrip in onze maatschappij met een zekere negatieve bijklank. Maar eigenlijk staat stress voor een noodzakelijke dynamische balans die ons lichaam aanneemt ondanks aanhoudende, in potentie evenwicht verstorende prikkels van buitenaf. Met andere woorden, processen in ons lichaam stellen ons in staat om voortdurend aangepast te zijn aan de eisen van de omgeving waarin wij leven.

Alleen bij chronisch aanhoudende stress komt ons lichaam in disbalans en raken de stresssystemen ontregeld. En dat kan leiden tot milde stress gerelateerde klachten- o.a. slecht slapen, opgejaagd gevoel, onrustig, vage pijnklachten- maar ook tot klachten als snelle vermoeidheid, overgevoeligheid voor pijn, stemmingsdaling, algemene malaisegevoel. Hier schietende de stress-systemen tekort in hun dynamische aanpassing aan de omgeving en raken aanpassings- en herstelmechanismen verstoord bijvoorbeeld je afweersysteem.

 

Wat houdt dat nu in, het stress-systeem?

Bij een stressprikkel wordt er een stof aangemaakt die twee hormonen activeert, adrenaline en cortisol. Deze twee hormonen maken dat het lichaam reageert op de prikkel met een stressrespons, waardoor er meer energie vrijkomt, er meer bloed naar hart en longen en grote spiergroepen gaat en onze hartslag en ademhaling versnellen. Dit alles om te reageren op iets wat een bedreiging is voor ons lichaam. Na het verdwijnen van deze prikkel dooft het stresssysteem als het ware uit en keert het lichaam terug naar de ‘normale’ stand.

Bij chronische stress wordt de stressrespons onvoldoende geremd, wat zoveel inhoudt dat het lichaam als het ware in de overdrive blijft staan.De algemene fysio- of oefentherapie richt zich op het verbeteren van het bewegend functioneren, waarbij de lichamelijke klacht het aangrijpingspunt is.

De psychosomatiek therapie richt zich op het bewegend functioneren, waarbij de therapie zich richt op de relatie tussen lichamelijke klachten, bewegend functioneren en het psychisch functioneren.

Stress is een algemeen ingeburgerd begrip in onze maatschappij met een zekere negatieve bijklank. Maar eigenlijk staat stress voor een noodzakelijke dynamische balans die ons lichaam aanneemt ondanks aanhoudende, in potentie evenwicht verstorende prikkels van buitenaf. Met andere woorden, processen in ons lichaam stellen ons in staat om voortdurend aangepast te zijn aan de eisen van de omgeving waarin wij leven.

3. Wat is het verschil tussen psychosomatiek therapie en gewone/algemene oefentherapie/fysiotherapie? 

De algemene fysio- of oefentherapie richt zich op het verbeteren van het bewegend functioneren, waarbij de lichamelijke klacht het aangrijpingspunt is.

De psychosomatiek therapie richt zich op het bewegend functioneren, waarbij de therapie zich richt op de relatie tussen lichamelijke klachten, bewegend functioneren en het psychisch functioneren.