Slaapoefentherapie

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen, wordt u te vroeg wakker of combinaties hiervan? Heeft u slaapritmeproblemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang slapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort? Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren, dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut. Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, angsten, depressie, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn, stress, ontstekingen kunnen slaapproblemen een onderliggende factor zijn.

De aanpak van de slaapoefentherapeut

De behandeling richt zich op het bereiken van een positieve gedragsverandering. De behandeling richt zich op de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel uw dag als uw nacht patroon nemen we in mijn 24-uurs aanpak onder de loep. Het doorbreken van vicieuze cirkels waarin u terecht bent gekomen bij slaapproblemen. Goed slapen kunt u leren en daar gebruik ik verschillende vormen van aanpak voor:

  • Zelfwerkzaamheid, u krijgt waardevolle ademhalings-- en ontspanningsoefeningen (zelfregulatie) om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen en hiermee het slaapcentrum in uw diepe hersenen in slaap te sussen;
  • Theoretisch door in gesprekken inzicht te geven in slaapgedrag, voeding en lichaamsbeweging (Psycho-educatie en slaaphygiĆ«ne adviezen)
  • Technisch met slaaprestrictie (verminderen van de tijd in bed) en stimulus-controle (het bed is alleen voor slapen en vrijen)
  • Praktisch door uw zelfbewustzijn te verbeteren, u te leren voelen, ontspannen en focussen en het hoofd uit te leren zetten; (Mindfulness)
  • Door assertiviteitstraining (nee zeggen, grenzen stellen) en timemanagement
  • Door cognitieve gedragsinterventies door weer positief of neutraal te leren denken en handelen, door oplossingsgericht te zijn en een gezonde manier te vinden om met problemen om te gaan (coping stijl)
  • Door een oplossings- en doelgerichte aanpak in plaats van probleemgerichte aanpak

Op zaterdag 11 september 2021 heb ik een zeer inspirerend Slaapcongres "Slaap in de eerste lijn" kunnen bijwonen, onder leiding van de grondlegster van het Netwerk Slaapoefentherapie Nederland, Mevr. Francis Lanen en zeer boeiende sprekers. Met actuele informatie en nieuwe inzichten ben ik weer helemaal up-to-date om kinderen en volwassenen met slaaproblematiek op de juiste wijze goed te kunnen begeleiden.